• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
Türkiye’de Veteriner Hekimlik Eğitimi

Türkiye’de Veteriner Hekimlik Eğitimi

ABONE OL
Şubat 27, 2024 13:33
Türkiye’de Veteriner Hekimlik Eğitimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemizde 32 Veteriner Fakültesi kurulmuş ve bu fakültelerden yılda 2500 civarında hekim mezun olmakta. Almanya’da 5, İtalya’da 4, Veteriner Fakültesi mevcut. Dünya da Hindistan ve Amerika Birleşik Devletlerinden sonra Veteriner Fakültesi sayısı bakımından 3. Sıradaki ülkeyiz. Bu ülkelerin hayvan varlığı, nüfusu ülkemizle kıyaslanamaz. Her iki bakımdan da ülkemizin kat ve kat fazlası. Son yıllarda neredeyse her Üniversiteye bir Veteriner Fakültesi açıldı. Yetkililerimiz ülkemiz hayvancılığı kötüye gittikçe bir Veteriner Fakültesi açmaya başladılar. Yanlış bir yerler hayvancılığın götürülmesi için hekim sayısını değil hayvan sayısını arttırmak gerekiyor.

Dünyada gelişmişlik endeksine bakıldığında gelişmiş ülkelerin kişi başına et süt ve süt ürünleri tüketimi gelişmemiş ülkelerin birkaç katı civarında. Dünya da bu durum değerlendirildiğinde ‘’ Et yiyen ülkeler ot yiyen ülkeleri yönetiyor’’ diyebiliriz.

Bu yaklaşımla toplumların sağlıklı gelişimi için sağlıklı beslenme şart. Sağlıklı beslenme için de hayvansal protein, sağlıklı hayvansal protein için de sağlıklı hayvan, onun içinde iyi yetişmiş Veteriner Hekim olmazsa olmazıdır.

Örneğin Çukurova Üniversitesi Ceyhan Veteriner Fakültemizde 350 kayıtlı öğrenci bulunmakta. Bu yıl da 75 öğrenci alınacağı biliniyor. 4 dönem mezun verdi ama hala bir hayvan hastanesi yok. Hekim yetiştiriyoruz ama hastanemiz yok. Bunu anlayabilmemiz mümkün değil. Daha ne zaman yapılacağı da belli değil. Düşünebiliyor musunuz hekim yetiştiriyorsunuz ama eğitimi boyunca hiç hastaneye gidip hasta muayene etmemiş. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinin hastanesini kapatsak beşeri hekim yetiştirebilir miyiz. Veteriner Hekimlik eğitiminde hastane olmazsa olmazdır.bunun yanında sofralarımızda yediğimiz bütün hayvansal gıdaların güvenliği için Veteriner Hekim adaylarının bir kesimhaneye gitmesi, görerek öğrenmesi açısından çok önemlidir. Ayrıca da bir çiftliğimiz olması gereklidir. Acı bir gerçeği dile getirmek istiyorum. Hastanesi olmayan okulun profesörlerinin bile reçete yazma hakları yok. Hastaya müdahale hakları yok. Bunun anlaşılabilir bir tarafı var mı?

Buradan aracılığınızla duyurmak istiyorum.Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü hemen bugün Fakülteyi eğitim verebilecek duruma getirmeli yada öğrenci almamalı. Kalitesiz ve yetersiz eğitim ülkemizin geleceğini tehlikeye atmaktır.

Nihat KÖSE
Oda Başkanı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.