Akvaryum balıkları bakımında, Japon balıkları, hem capcanlı görünümleri, hem yelpaze kuyruklu japon balığı gibi sempatileri, hem de kolay bakımları ile akvaryuma merak sarmış birçok kişinin beslemeyi tercih ettiği balık türlerinden biridir. Hayal gücünüz ve kendi beğenileriniz ile dekore ettiğiniz japon balığı akvaryumlarında, neşeyle yüzen japon balıklarınızın sağlığı ise her şeyden önemlidir. Akvaryumunuzda oluşturduğunuz yaşam alanının kusursuz bir huzurla varlığını sürdürebilmesi, hobinizden aldığınız keyfin kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlar.
Japon balığı türleri, tıpkı diğer akvaryum balık hastalıkları gibi zaman zaman hastalanabilir. Bu hastalıklar yaşam alanındaki ısı, suyun niteliği, beslenme yetersizlikleri ya da farklı sebeplerde ortaya çıkabilir.
Japon Balıkları Neden Ölür?
Japon balığı hastalıklarından bazılarını, yazımızda bulabilirsiniz.
Mantar, japon balıklarında bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Akvaryumdaki bir japon balığı mantar olursa, diğer balıklara bulaşmaz. Dış etkenlerle suya bulaşabilecek mantar, özellikle derilerinde zedelenme oluşan balıklara çabuk bulaşır. Japon balığı beslemesi kötü hammadelerden oluşan yemlerle yapılması, yaralanması gibi durumların yanı sıra akvaryum suyununısısının aniden değişmesi de riski artıran faktörler arasında sayılabilir. Balığınızda iştah kaybı ve pullarındaki pamuksu yapılanmalar, mantarın belirtileri arasındadır. Tedavi için, 30 derece ısıda ve düzenli olarak temizlenip havalandırılan bir akvaryumda balığınıza bakım yapmanız ve mantar için satılan ilaçları zarar görmüş bölgelere uygulamanız gerekir.
Japon balıklarında patlak göz hastalığı, bir veya her iki gözün birden kontrolsüz şekilde büyümesi ile kendini gösterir. Eğer müdahale edilmezse, göz şişer ve patlar. Patlamanın sonucunda japon balığı kör olur. Tedavi için, veterinerinizden temin edebileceğiniz ilaçlar ile en kısa sürede müdahale etmeniz gerekir.
Japon balıklarında kuyruk çürümesi de görülebilecek hastalıklardan biridir. Kuyruk çürümesi ortaya çıktığı andan itibaren, kısa sürede müdahale edilmesi gerekir. Kuyruk çürümesi yayılır ve balığınızın gövdesine ulaşırsa, balığınız ölecektir. Tedavi için, 10 litre akvaryum suyuna 250 gram kaya tuzu katılmalı ve balığın banyo yaptırılması sağlamalıdır.
Beyaz benek hastalığı, bir parazit sonucunda ortaya çıkar. Balıkların iyi beslenmesi ve mutlaka temiz, iyice havalandırılan bir akvaryumda yaşamını sürdürmesi gerekir. Hastalık, balığın gövdesinde ortaya çıkan beyaz benekler ile kendini gösterir ve bu beneklerdeki parazitler büyümesini tamamladıktan sonra akvaryumun dibine düşer.
Tedavi için metilen mavisi ve malahit yeşili ilaçları, veterinerinizin tavsiye edeceğiölçüler ile suyla karıştırılır ve balıklar bu su ile banyo yaptırılır.
Japon balıkları çok küçük balıklar sınıfında değillerdir ve bu nedenle beslenmeleri de buna uygun olarak ayarlanmalıdır. Çok ince halde ufalanmış yemler Japon balıkları için uygun değildir. Japon balıklarının yutabilecekleri irilikte yem vermek daha sağlıklı bir davranış olacaktır. Japon balıkları için özel olarak üretilen Japon balığı yemini tercih etmeniz tavsiye edilir. Bu balıkların en fazla ölüm nedeni olarak fazla yemleme gösterilmektedir ve bu da beslenme konusunda bilinçsizce yapılan davranışların çokluğunu göstermektedir.
Japon balıkları tek çeşit yemek yemezler. Çok çeşitli bir beslenme şekilleri vardır. Çeşitli olması faydalıdır. Gelişimleri ve sağlıkları açısından önemli olan bu konuda dikkat edilmesi gereken şey yemlerinin tek düze değil de çeşitli besinler içeren yemlerden seçilmesidir. İçerisinde bitkisel maddeler içeren pul yemler ve hayvansal gıdalarla yapılanlar bunlara örnektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta farklı yemlerin aynı kavanozda saklanmaması gerektiğidir. Çünkü bu yemlerin son kullanmak tarihleri birbirinden farklıdır ve aynı kavanozda tutuldukları zaman birbirlerinden etkilenmektedirler ve son kullanma tarihlerini kısaltabilirler.Farklı nemlenme özelliklerine sahip olan bu yemler aynı kavanozda durarak birbirlerinin besin değerlerini düşürebilmektedirler. Tek düze yem yiyen balıklar bir süre sonra vücutlarında olumsuz tepkiler gösterirler. Bu nedenle sadece hazır yemler kullanmamalıyız. El yapımı hazırlanabilen çeşitli sebze yemleriyle de beslenmelerinde fayda vardır. En çok tercih edilen yemek ise ıspanağı temizledikten sonra bir tencereye koyarak kaynatabilir ve sap kısımlarını keserek diğer kısımlarını küçük parçalar haline getirerek balıklarınıza verebilirsiniz. Sap kısımlarının kesilmesinin nedeni kaynatılarak yumuşak hale getirilseler bile sertliklerini çok fazla kaybetmiyor olmalardır. Ayrıca damar kısımları da bazen aynı sertliğe sahip olmalarından dolayı kesilebilir. Ispanağın yanında mevsim sebzeleri de bu şekilde bir tarif uygulanarak yem olarak tercih edilebilirler.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.