• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
Kedi Lösemisi

Kedi Lösemisi

ABONE OL
Nisan 3, 2020 19:29
Kedi Lösemisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kedi Lösemi Hastalığı (Feline Leukemia Virüs)

Kedilerin viral lösemi hastalığı (FeLV), kedilerde bağışıklık sisteminin düşmesi ve dokularda tümöral oluşumlara yol açan, retrovirüs grubu virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Hastalık insanlara bulaşmaz ancak hastalığa yakalanmış kedilerin salya, gözyaşı, idrar, dışkı ve kanlarıyla sağlıklı kedilere bulaşabilir. Bu nedenle kedi lösemisine yakalanan bir kedi ile ilişki halinde olan veya ısırma ile sonuçlanan bir kavga yaşayan kedinin bu hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir.
Dört aylıktan küçük yavru kedilerde hastalığa yakalanma riski daha fazladır.

Hastalığın Belirtileri

Üreme bozuklukları
İdrar kaçırma
Alt çene kemiği lenf yumrularında lymphadenopati
Sekunder enfeksiyonlar nedeni ile immunosuppresion
Geri dönüşümsüz anemi
Loykosarcom oldukça sık olarak görülür.
Kemik iliğinde ciddi azalma

Hastalığın Teşhisi

Hastalığın kesin teşhisi kan örneklerinden ELISA testi yapılarak konulmaktadır.

Hastalığın Tedavisi

Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hasta hayvanlara yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmek, bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve ikincil enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla destek tedavi uygulanır. FeLV pozitif kedilerin uygun bakım, beslenme ve stresten uzak bir bakımla yaşam süreleri uzamaktadır.

Hastalığın Bulaşma Yolları

Kediler arasında bulaşma kolaydır. Salya , gözyaşı gibi vücut sıvılarında bulunan virus bir arada yaşayan kediler arasında , birbirlerini yalarken , aynı mama ve tuvalet kabını kullanırken , kavga esnasında ısırık yaralarıyla da bulaşabilmektedir.Ayrıca kan nakli ile de bulaşma söz konusudur. Virüsün bulaştığı her kedide enfeksiyon görülmeyebilir.Virüse maruz kalan kedide oluşabilecek muhtemel senaryolar;
• Kedilerin yaklaşık %30’u enfeksiyona karşı koyar ve virüsü yener.Bu kediler bir süre içinde FeLV’e karşı bağışıklık kazanabilir.
• Kedilerin yaklaşık %30’u taşıyıcı rol oynamaktadır.Salyayla hastalığı şaçar.
• Kedi enfekte olur. Vücut direncine bağlı olarak bir süre içinde hayatını kaybeder.

Korunma ve Aşılama

Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Bilinen tek önlem aşılamadır.
Sağlıklı kedilerimizi uygun aşılama programıyla hastalıktan uzak tutmak mümkündür. Yavru kedilerde 9- 10 haftalık olduklarında ilk aşılama yapılabilir.İlk aşılamadan 3-4 hafta sonra ikinci doz aşılama yapılır. Sonraki tekrarları ise senede bir kez yapılarak etkili bağışıklık sağlanabilmektedir.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.