• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
İstiklal Marşımızın Kabulünün 102. Yılı

İstiklal Marşımızın Kabulünün 102. Yılı

ABONE OL
Mart 13, 2024 16:31
İstiklal Marşımızın Kabulünün 102. Yılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nihat Köse
Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı

İstiklal Marşımızın kabulünün 102. Yılı nedeni ile milli şairimiz Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy’u ve Kurtuluş savaşımızın; Başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi anmak üzere Adana Veteriner Hekimleri olarak bir araya geldik.

Milli şairimiz Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy 1873 yılında İstanbul’da doğmuş; 1936 yılında yine İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur. Mehmet Akif Ersoy 1893 yılında Veteriner Fakültesini bitirerek ( o zamanki adı Mülkiye Baytar Mektebi ) Veteriner Hekim olarak mezun olmuştur. Aynı yıl Ziraat Nezareti Umum-u Baytariye Şubesi’nde ( Veteriner İşleri Şubesi ) Veteriner Hekim olarak göreve başlar. Aralıksız 20 yıl burada Veteriner Hekimlik yapar. Bu görevi sırasında 1896 yılında 23 yaşında, Veteriner Hekim Albay İbrahim Ethem bey ile birlikte 5. Ordu Süvari Birliğine at almak üzerek Adana’ya gelir daha sonra son röportajında ‘’Adana havalisinde dolaştım ve köylerle, köylülerle gayet sıkı ilişkiler kurdum’’ demiştir. Bu ziyaretlerden etkilenmiş ve sonra şiirlerinde de yansımış çok başarılı şiirler yazmıştır. En önemlisi İstiklal Marşımızdır. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı için açılan yarışmaya katılmamış şiir de yazmamıştır. Ödülle, parayla İstiklal marşı yazmam diyerek reddetmiştir. Yarışmaya 724 eser katılmış hiçbirisi bir beğenilmemiştir. Daha sonra Hasan Basri Çantay ve Hamdullah Suphi Bey, Akif’i ödül verilmeyeceği konusunda ikna ederek İstiklal Marşı’nı yazması sağlanmıştır. Mehmet Akif Ersoy Tacettin Dergahına kapanmış ve iki günde İstiklal Marşımızı yazmıştır. Akif’in göğsü zaten yazacağı şiir ile doluydu. 2 gün sonunda şiir tamamlanmış ve kaldığı odanın duvarında;

Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner, aşarım.

Yırtarım dağları enginlere sığmam, taşarım.

kıtasının yazıldığı görülmüştür. İstiklal marşımız halkımızın ve meslektaşımız büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un yüreğinden duvarlara kazınarak yazılmıştır. İstiklal Marşımız ilk defa 1 Mart 1921 tarihinde okunmuştur. Resmi kabulü ise 12 Mart 1921 tarihli oturumda gerçekleşmiştir. İstiklal marşı mecliste okunurken Mustafa Kemal Atatürk meclisin  önünde ayakta durmuş ve sürekli alkışlamıştır.  Atatürk; ‘’Bu marş bizim inkılabımızı anlatır’’ demiştir. İstiklal Marşı okunurken Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy mahcubiyetinden salonda duramamış ve salonu terk etmiştir. Ekonomisinin kötü olmasına rağmen hatta meclise giderken arkadaşının paltosunu ödünç alacak kadar sıkıntılı olmasına rağmen verilen 500 lira parayı da fakir kadın ve çocuklara meslek öğreterek fakirliklerine son verme amacı ile faaliyet gösteren Daru’l Mesai adlı hayır kurumuna bağışlamıştır. Böylece bir milletin yeniden diriliş ve kendine geliş marşını tarihe mal eden Akif; ‘’ Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’’ duasında bulunmuştur.

İstiklal Marşımızın kabulünün 102. Yılı vesilesi ile meslektaşımız Mehmet Akif Ersoy’u minnetle ve şükranla anıyoruz.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.